Rumah Selangorku

Rumah Selangorku adalah skim perumahan yang khas dari kerajaan negeri Selangor untuk orang Selangor.

Ia ditubuhkan dengan tujuan untuk menyediakan perumahan mampu milik kepada warga yang layak dalam negeri tu.

Negeri Selangor adalah salah satu negeri di Malaysia yang terkenal, dan ada penduduk yang ramai.

Oleh sebab tu lah perumahan mampu milik adalah isu yang serius untuk kebanyakan orang yang nak menjadikan negeri ni sebagai rumah abadi dorang.

Rumah Selangorku Homes: Not Just A Roof Over Your Head

The Rumah Selangorku affordable housing was introduced to provide affordable housing to Selangor residents. To further spur property-ownership of Selangor residents under the Rumah Selangorku initiative, additional schemes have been introduced. These schemes are in line with the state government’s “house owning democracy” concept, with particular focus on lower to middle income group Selangorians buying their first homes.

Shape

Siapa Yang Layak Untuk Rumah Selangorku?

rumah selangorku1

Rumah Selangorku adalah skim perumahan yang direka untuk menyokong golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana di Selangor.

Kiranya macam skim-skim lain, mesti ada syarat-syarat tertentu yang pemohon kena penuhi sebelum dikira layak untuk mendapat skim ni:

  • Berumur lebih dari 18 tahun
  • Warganegara Malaysia
  • Penduduk Selangor
  • Belum lagi memiliki hartanah
  • Pendapatan isi rumah maksimum sebanyak RM10,000
  • Satu permohonan Rumah Selangorku saja untuk setiap isi rumah
  • Pemohon perseorangan dengan tanggungan boleh memohon

Macam Mana Nak Mohon Untuk Rumah Selangorku?

Permohonan Rumah Selangorku kena buat online melalui laman web mereka iaitu http://lphs.selangor.gov.my/

Skim ni lain sikit dari yang ada, sebab korang memang tak boleh buat permohonan Rumah Selangorku melalui borang yang dicetak atau secara peribadi – memang semua kena buat online!

Bila dah daftar akaun, pemohon perlu sediakan dokumen-dokumen kat bawah ni untuk sahkan kelayakan untuk skim perumahan:

  • Salinan kad identiti
  • Sijil lahir anak-anak/tanggungan (jika berkenaan)
  • Salinan Sijil Perkahwinan atau dokumentasi yang serupa (jika berkaitan)
  • Surat Pengesahan dari majikan atau Pesuruhjaya Sumpah untuk pemohon bekerja sendiri (jika berkenaan)
  • Slip gaji, penyata bank, atau pengesahan pendapatan dari Pesuruhjaya Sumpah (jika berkenaan)
  • Akuan berkanun dari Pesuruhjaya Sumpah untuk pasangan tidak bekerja (jika berkenaan)
  • Penyata KWSP/EPF (jika berkenaan)
  • Salinan bil utiliti
  • Report kredit seperti CCRIS (Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit) dan/atau CTOS (Credit Tip-Off Service)

Pemohon Rumah Selangorku dinilai berdasarkan sistem merit, dengan membandingkan kriteria kelayakan dengan potensi merit dorang.

Kalau pemohon tu berjaya, dorang akan dapat surat atau emel untuk sahkan yang mereka terpilih untuk mendapat rumah dibawah skim ni.

FAQ

Apa Lagi Yang Nak Kena Tahu Tentang Rumah Selangorku?

Alamak, minta maaf la ye, jawapannya memang tak! Korang memang akan dinilai ikut merit dan dari situ, dorang akan buat tawaran. Kalau tawaran tu tak diterima, korang terus kena letak sebagai pemohon tak aktif selama 2 tahun.

Tak apa je, tapi korang kena tau yang penilaian dibuat berdasarkan pendapatan seisi rumah, bukannya individu, oleh itu semua pendapatan dalam seisi rumah tu akan diambil kira.

Pemohon hanya boleh buat satu permohonan sahaja untuk seisi rumah.

Memang tak boleh, sebab semua keputusan adalah muktamad.

Memang boleh sangat, tapi kena minta kebenaran dengan Kerajaan Negeri dulu ye.

JIKA ANDA BERMINAT DENGAN RUMAH Selangorku, SILA DAFTAR