Rumah Pangsapuri Di Selangor

Rumah pangsapuri dan flat atau apartment adalah sejenis rumah bertingkat tinggi (high-rise) yang memang biasa di Malaysia, dan telah wujud berabad lamanya. Kedua-dua jenis ini menawarkan unit bertaraf rendah pada harga yang berpatutan.

Sebuah flat adalah kediaman lima tingkat bertangga, tanpa pagar dan kawalan, dengan tempat letak kereta di bahagian luar dan tidak ada kemudahan lain. Manakala, sebuah pangsapuri pula dikawal dan berada dalam kawasan pagar, serta lebih dari lima tingkat. Ia dilengkapi dengan lif dan disambungkan dengan ruang letak kereta di luar.

Rumah pangsapuri mempunyai kemudahan asas seperti taman permainan dan kawasan landskap. Kedua-dua jenis ini datang dengan status kediaman (strata) dan dilindungi oleh HDA.

rumah pangsapuri

Rumah pangsapuri mampu milik di kawasan yang tarikannya kurang kompetitif di Malaysia boleh disenaraikan dengan harga permintaan RM35,000-RM100,000, jauh lebih rendah berbanding harga pemula sebuah kondominium paling murah.

Ia selalunya mempunyai kemudahan yang terhad, serta kekurangan ruang awam dan sosial yang terintegrasi seperti di kompleks kondo yang lebih mewah.

Pangsapuri merangkumi pelbagai jenis dan nilai hartanah, tetapi membuka peluang cerah untuk semua kumpulan pendapatan memiliki rumah.